Czy wiesz że
Kilka pytań z z serii „czy wiesz że…” o których warto wiedzieć.
- Brokuły, brukselkę czy też kapustę można gotować z dodatkiem paru łyżek mleka, które chroni jedną z ważniejszych witamin C a dodatkowo poprawia ich smak.
- Solenie na początku gotowania wydłuża czas gotowanie warzyw, dodatek sody skraca go, ale niszczy niektóre witaminy.
- Groszek i szpinak pozostaną zielone, jeśli po gotowaniu szybko je ostudzimy.
- Marchew, buraki i ziemniaki na sałatkę najlepiej gotować w szybkowarze.
- Przy krojeniu w plastry najmniej soku wycieka, gdy przecinamy pomidory w poprzek.
- Najłatwiej obierzemy pomidora, gdy natniemy jego spodnią cześć- następnie polejemy wrzątkiem.
- Skórkę odrywamy w miejscu nacięcia i bez kłopotu zdejmujemy z całej powierzchni.
- Starajmy się nie łączyć ze sobą ogórków oraz pomidorów. Ponieważ sok z ogórków (surowych) zawiera enzymy, które niszczą witaminę C zawartą w pomidorze.
- Jeżeli chcemy zjeść pomidora ze skórką, trzeba go umyć w ciepłej wodzie i wytrzeć ściereczką.
- Sposób na niemiły zapach unoszący się w mikrofalówce? Otóż sposób jest dość prosty wystarczy podgrzać w nim wodę z zawartością soku z cytryny.
- Jak umyć naczynia ze szkła żaroodpornego? Dobrym sposobem ich mycia jest zastosowanie grubej solą kuchennej rozdrobnionej z naprawdę niewielką ilością zwykłego octu.
- Czy wiesz że Świece będą spalać się trochę jaśniej i znacznie wolniej gdy wokół ich knota rozsypiesz trochę soli.
- Smaczniejsze Kruche ciasto, jest na to sposób. Wystarczy zamiast części mąki użyć mielonych orzechów; a ciasto będzie chrupiące
- Aby masło zmiękło przykrywamy je na kilka minut metalową miską, opłukaną wcześniej w gorącej wodzie.
- Mrożone warzywa będą jędrne, kiedy do wrzącej wody wrzucimy je zamrożone.
- Świeży chleb łatwiej będzie można pokroić, jeśli przed użyciem noża jego ostrze zanurzymy w gorącej wodzie i szybko je wytrzemy.
- Oznaką świeżych ryb są jej przejrzyste i błyszczące oczy i jasnoczerwone lub ciemnoczerwone skrzela. Łuska na rybie powinna mocno przylegać do skóry. Jeśli ryby są pozbawione łusek, powinny mieć błyszczącą skórę. Miejsce po naciśnięciu palcem nie powinno zostać wgłębione. Garnek z przypaloną potrawą wstawiamy do większego rondla z zimną wodą, nie mieszamy. Po pewnym czasie przelewamy potrawę do innego naczynia i gotujemy dalej.
- Z pękniętego jajka w czasie gotowania nie wypłynie białko jeśli wlejemy do wody łyżkę octu.
- Jajko ugotowane na twardo najłatwiej obiera się pod strumieniem zimnej wody.
- Jajko ugotowane po zakręceniu na stole będzie się długo kręcić, a surowe nie.
- Nieprzyjemny Zapach z papierosów? To proste wystarczy na mały spodeczek wylać nieco olejku eukaliptusowego, następnie pozostawmy go do wyparowania.
- Natki pietruszki nie powinno się przechowywać w obok pomidorów oraz jabłek, gdyż niestety w ich otoczeniu zacznie szybciej będzie ona żółknąć i zwiędnie.
- Nieprzyjemny zapach po spożyciu czosnku bądź cebuli można znacznie osłabić zjadając zieloną pietruszkę, albo na przykład ziarenka kawy.
- Czy wiesz że Rosół będzie miał dużo ładniejszy kolor, gdy podczas gotowania dodamy do niego mały kawałek nawet suchego żółtego sera.
- Co zrobić gdy z patelni pryska tłuszcz? Nie będzie on pryskał, gdy zastosujemy małą sztuczkę, przecierając patelnię nasączonym octem wacikiem .
- Natomiast co zrobić żeby nasz Schab był soczysty? Wystarczy przed pieczeniem schabu delikatnie sparzyć go wrzątkiem.
- Rozgotowany ryż? To proste, wystarczy że dodamy do wody dosłownie kilka kropelek soku z cytryny a ryż nie będzie rozgotowany a do tego będzie znacznie bardziej biały,
- można też użyć parę kryształków kwasku cytrynowego.