czy

Czy wiesz że

Kilka pytań z z serii „czy wiesz że…” o których warto wiedzieć.

 

czy


 

  • Brokuły, brukselkę czy też kapustę można gotować z dodatkiem paru łyżek mleka, które chroni jedną z ważniejszych witamin C a dodatkowo poprawia ich smak.

  • Solenie na początku gotowania wydłuża czas gotowanie warzyw, dodatek sody skraca go, ale niszczy niektóre witaminy.

 

 


  • Groszek i szpinak pozostaną zielone, jeśli po gotowaniu szybko je ostudzimy.

  • Marchew, buraki i ziemniaki na sałatkę najlepiej gotować w szybkowarze.

  • Przy krojeniu w plastry najmniej soku wycieka, gdy przecinamy pomidory w poprzek.

  • Najłatwiej obierzemy pomidora, gdy natniemy jego spodnią cześć- następnie polejemy wrzątkiem.
  • Skórkę odrywamy w miejscu nacięcia i bez kłopotu zdejmujemy z całej powierzchni.

  • Starajmy się nie łączyć ze sobą ogórków oraz pomidorów. Ponieważ sok z ogórków (surowych) zawiera enzymy, które niszczą witaminę C zawartą w pomidorze.

  • Jeżeli chcemy zjeść pomidora ze skórką, trzeba go umyć w ciepłej wodzie i wytrzeć ściereczką.

  • Sposób na niemiły zapach unoszący się w mikrofalówce? Otóż sposób jest dość prosty wystarczy podgrzać w nim wodę z zawartością  soku z cytryny.

  • Jak umyć naczynia ze szkła żaroodpornego? Dobrym sposobem ich mycia jest zastosowanie grubej solą kuchennej rozdrobnionej z naprawdę niewielką ilością zwykłego octu.

  • Czy wiesz że Świece będą spalać się trochę jaśniej i znacznie wolniej gdy wokół ich knota rozsypiesz trochę soli.

  • Smaczniejsze Kruche ciasto, jest na to sposób. Wystarczy zamiast części mąki użyć mielonych orzechów; a ciasto będzie chrupiące

  • Aby masło zmiękło przykrywamy je na kilka minut metalową miską, opłukaną wcześniej w gorącej wodzie.

  • Mrożone warzywa będą jędrne, kiedy do wrzącej wody wrzucimy je zamrożone.

  • Świeży chleb łatwiej będzie można pokroić, jeśli przed użyciem noża jego ostrze zanurzymy w gorącej wodzie i szybko je wytrzemy.

  • Oznaką świeżych ryb są jej przejrzyste i błyszczące oczy i jasnoczerwone lub ciemnoczerwone skrzela. Łuska na rybie powinna mocno przylegać do skóry. Jeśli ryby są pozbawione łusek, powinny mieć błyszczącą skórę. Miejsce po naciśnięciu palcem nie powinno zostać wgłębione. Garnek z przypaloną potrawą wstawiamy do większego rondla z zimną wodą, nie mieszamy. Po pewnym czasie przelewamy potrawę do innego naczynia i gotujemy dalej.

  • Z pękniętego jajka w czasie gotowania nie wypłynie białko jeśli wlejemy do wody łyżkę octu.

  • Jajko ugotowane na twardo najłatwiej obiera się pod strumieniem zimnej wody.

  • Jajko ugotowane po zakręceniu na stole będzie się długo kręcić, a surowe nie.

  • Nieprzyjemny Zapach z papierosów? To proste wystarczy na mały spodeczek wylać nieco olejku eukaliptusowego, następnie pozostawmy go do wyparowania.

  • Natki pietruszki nie powinno się przechowywać w obok pomidorów oraz jabłek, gdyż niestety w ich otoczeniu zacznie szybciej będzie ona żółknąć i zwiędnie.
  • Nieprzyjemny zapach po spożyciu czosnku bądź cebuli można znacznie osłabić zjadając zieloną pietruszkę, albo na przykład ziarenka kawy.

  • Czy wiesz że Rosół będzie miał dużo ładniejszy kolor, gdy podczas gotowania dodamy do niego mały kawałek nawet suchego żółtego sera.

  • Co zrobić gdy z patelni pryska tłuszcz? Nie będzie on pryskał, gdy zastosujemy małą sztuczkę, przecierając patelnię nasączonym octem wacikiem .

 

 


  • Natomiast co zrobić żeby nasz Schab był soczysty? Wystarczy  przed pieczeniem schabu delikatnie sparzyć go wrzątkiem.

  • Rozgotowany ryż? To proste, wystarczy że dodamy do wody dosłownie  kilka kropelek soku z cytryny a ryż nie będzie rozgotowany a do tego będzie znacznie bardziej biały,
  • można też użyć parę kryształków kwasku cytrynowego.

Dodaj komentarz

Podpis *
Email *
Witryna internetowa