Wybór idealnej pralki przemysłowej dla restauracji: Na co zwrócić uwagę?
Prowadzisz własną restaurację albo inny obiekt o charakterze gastronomicznym? Jeśli tak, z całą pewnością jednym z podstawowych, kluczowych i niezbędnych elementów wyposażenia jest dla Ciebie pralka przemysłowa. Na rynku można obserwować wiele, różnorodnych propozycji tego typu profesjonalnych urządzeń. Czym należy kierować się podczas ich wyboru? Na jakie parametry należy zwrócić szczególną uwagę, by czerpać maksymalną satysfakcję z ich użytkowania? Przyjrzyjmy się ciekawemu zagadnieniu z bliska.
Czym są pralki przemysłowe?
Na samym początku warto zaznaczyć, czym są pralki przemysłowe. To urządzenia przystosowane do długotrwałej pracy, które cechują się podwyższoną pojemnością. W zależności od indywidualnych potrzeb i ilości prania, można wybrać pralkę przemysłową, pralkę półprofesjonalną lub nowoczesną pralnicę tunelową. Głównym celem działania pralek przemysłowych jest przyspieszenie i ułatwienie procesu prania. Urządzenia piorą techniką na mokro, podobnie jak pralki, które pracują w naszych domach. Różni je jednak optymalizacja procesu prania. Co ważne, podczas używania pralek przemysłowych, przy każdym praniu można modyfikować parametry, które pozwolą na idealne dopasowanie do potrzeb pranych tekstyliów.
Pojemność pralki przemysłowej
Podczas wyboru pralki przemysłowej dla własnego lokalu gastronomicznego, z całą pewnością należy zwrócić szczególną uwagę na jej pojemność. To parametr, który w praktyce będzie oznaczał ilość ubrań, materiałów, obrusów, fartuchów, które będziemy mogli jednokrotnie umieścić w bębnie pralki. Pralki przemysłowe mają to do siebie, że są przystosowane do prania większej ilości rzeczy, niż modele przeznaczone do domowego, prywatnego użytku. Pojemność bardzo często określana jest jako wsad. Standardowe modele pralek przemysłowych posiadają 10- 20 kg wsadu. Tak duża rozpiętość dostępnych możliwości pozwala na indywidualne dopasowanie do potrzeb i rozmiaru prowadzonej firmy. Zależności jest bardzo prosta. Dla małych firm wystarczające będą modele ze wsadem 10 kg. Da średnich i dużych restauracji warto postawić na pralki ze wsadem 15- 20 kg. Jako ciekawostka warto wiedzieć, że największe pralnice tunelowe mogą pomieścić nawet ponad 120 kg prania.
Dostępności różnorodnych programów do prania
Kolejnym ważnym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę podczas wyboru pralki przemysłowej, jest dostępność różnych programów prania. Podobnie jak w przypadku domowego użytku, w restauracji są różne materiały i tekstylia, które wymagają różnej temperatury prania, wirowania czy szybkości obrotów bębna. Dzięki obecności różnych programów można dowolnie modyfikować poszczególne parametry dla danego prania, takie jak m.in.:
- Ustawienia ilości obrotów wirowania,
- Ustawienia ilości spustów wody,
- Ustawienia ilości poziomów wody,
- Ilość płukań,
- Możliwość schłodzenia prania,
- Możliwość wymuszonego podsuszania wsadu przy pomocy gorącego powietrza,
- Ustawienia temperatury,
- Ustawienia czasu
i wiele innych. Tak rozbudowana możliwość ustawienia konkretnych parametrów sprawia, że bez trudu będziemy mogli dopasować warunki prania do konkretnych rzeczy. W praktyce oznacza to, że jedna pralka przemysłowa będzie w stanie zadbać o doskonałą czystość, świeżość personelu, a także tekstyliów, jakie znajdują się w naszej restauracji. Co więcej, wyposażenie na długi czas będzie zachwycać nas swoją doskonałą, niezmienną, atrakcyjną prezencją, dzięki dopasowaniu do indywidualnych potrzeb i preferencji podczas prania dla każdej tkaniny.
Efektywność energetyczna
Kolejnym niezwykle istotnym czynnikiem podczas wyboru pralki przemysłowej dla własnej restauracji jest jej efektywność energetyczna. Dzięki takiemu parametrowi jesteśmy w stanie zaoszczędzić w naszej firmie sporej ilości energię elektryczną. W praktyce oznacza to, że możemy wygenerować oszczędności finansowe. Co więcej, jeśli wybierzemy model pralki energooszczędny, będzie to także doskonały wybór pod względem ochrony środowiska naturalnego. Warto podać krótką zależność, dzięki której uda nam się wybrać właściwy model dla swojej firmy- im wyższa klasa energetyczna pralki (A), tym niższe zużycie energii elektrycznej, w porównaniu z modelami o niższej klasie energetycznej (G). W praktyce oznacza to, że najkorzystniejszym wyborem dla Twojego obiektu gastronomicznego będzie pralka z oznaczeniem A, a najgorszym z literą G. Takie oznaczenia bardzo szybko pozwolą na doskonałe zorientowanie się, czy pralka będzie dbać o zużycie energii elektrycznej.
Skorzystaj ze sprawdzonych rozwiązań znanej marki
Doskonale wiesz już, na co zwrócić swoją uwagę podczas wyboru pralki przemysłowej do swoje restauracji. Jeśli chcesz dokonać udanych, przemyślanych zakupów, z całą pewnością warto zapoznać się z ofertą firmy LODO, która dostępna jest na stronie internetowej https://www.lodo.pl/. W niskiej, atrakcyjnej ofercie cenowej, można zdobyć dla własnego lokalu doskonałej jakości pralki przemysłowe, dzięki którym uda Ci się zachować perfekcyjną czystość każdego dnia.